A könyvtár cicái

Biatorbágyon a könyvtár kertjében fejedelmi dolguk van a cicáknak. A dolgozók szeretik, etetik, gondozzák őket, amennyire tudják. Merthogy persze nem mind hagyják megfogni magukat. Biztos ismerős a helyzet sokaknak, amikor egy állaton látszik, hogy segítségre lenne szüksége, mert beteg, de mégsem lehet segíteni rajta, mert egyszerűen megközelíthetetlen.
Így van ez a könyvtári cicákkal is. Legalábbis kettővel a négyből.

Az egyik „albérlő” például nem éppen kezes. Őt nemigen lehet megközelíteni sem. Állatorvosi vizsgálat szóba sem jöhetett, viszont még ősszel, amikor úgy gondolta, a könyvtár kertje megfelelő hely lesz neki a letelepedésre, a munkatársak látták, hogy nagyon csúnya, váladékos a szeme, csapzott a szőre és borzasztó sovány szegény. Szemcseppről természetesen álmodni sem lehetett, nemhogy naponta többször… Végül azt a megoldást választották, hogy az ételbe az Energyvet termékcsalád Imunovet cseppjeit keverték, ami bár csak növényi alapú hatóanyagot tartalmaz, de igen erős antibakteriális (és emellett vírus ellenes és gombaellenes, valamint immunerősítő) hatással rendelkezik. Szerencsére az ételbe keverve ezt sikerült szedetni a kandúrbandival, és hála a kitartó kezelésnek, a szeme gyönyörű szépen helyrejött, és a cica úgy általában is szépen összeszedte magát. Szóval néha a Jóisten segítségével még vizsgálatok, tablettabeadás, és egyéb – ez esetben lehetetlen – „kínzások” nélkül is lehetséges a gyógyulás.

 

Most nemrég, ottjártamban észrevettem, hogy egy másikuk bundája különösen csapzott. Rögtön a bolhaallergia ugrott be, de a gondos könyvtárosok azt mondták, az nem valószínű, hiszen kapnak bolhairtót. Csak nem hagyott nyugodni a dolog, így óvatosan közelebb mentem, majd nagy nehezen kicsit a bizalmába férkőztem, és némi simogatás után meg tudtam fogni a grabancát, hogy kicsit átvizsgáljam. Kb. fél percen belül egy jó kövér bolha akadt a kezembe. Megkérdeztem, milyen bolhairtót tettek rá – a válasz után már értettem is, hogy miért lehetett ez mégis. Sajnos nem minden készítmény hatékony, ahogy ez sem volt az. Azóta kaptak egy hatékonyabb bolhaűzőt, és vittem egy gyulladáscsökkentő injekciót is. Szerencsére a cica nem vette nagyon zokon a szurit, hiszen jó falatokat kapott utána.

 

 

Most tehát a gondos könyvtári dolgozóknak köszönhetően – akik türelmesen, időt és pénzt áldozva kezelgetik-szeretgetik az odatévedt négylábúakat – a cicák újult erővel, parazitáktól mentesen, a kertben heverészve várják az olvasóközönséget.

 

Dr. Demjén Zsófia

állatorvos

 

 

Dr. Demjén Zsófia (17 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .