RHD2 oltás – új betegség ellen nyusziknál

Mi az az RHD2?

 

Az RHD betűszó, a nyulak vérzéses betegségét jelöli (az angol kezdőbetűkből: Rabbit Haemorrhagic Disease). Alattomos betegség, szúnyog vagy légy is terjeszti, illetve ragályfogó tárgyakkal is át lehet vinni egyik nyusziról a másikra ( praktikusan például cipőtalpon vagy ruhán – a vírus hónapokig túlél ilyen felületeken!).

A fertőződés után 2-6 napig lappang a fertőzés, majd gyors lefolyású, súlyos tünetekben jelentkezik – májelfajulás, lépduzzanat, tüdővérzés, más belső szervek vérzése. Embert és más háziállatot nem betegít meg, csak a nyulakat, de nagyon ragályos, gyorsan terjed, és hamar megtizedeli az állományt. Emiatt fontos a megelőzés – fokozott higiénia, állományok zárt tartása, védőoltás.

 

A vakcinázás (=oltás)

Ez ellen a kór ellen már régóta védekezünk védőoltással. Mi az Arivet Kisállatrendelőben a Pestorin Mormyx nevű vakcinát használjuk, ez kombinált oltás, az RHD1 vírus és a myxomatózis nevű, szintén szúnyogok terjesztette betegség ellen véd. Most azonban felbukkant egy új változat, az RHD2 , amely hasonlóan súlyos megbetegedést (és nagy százalékban halált) okozhat, és sajnos az RHD1 elleni vakcinák nem alakítanak ki védettséget vele szemben. A hatósági tájékoztatás szerint már Magyarországon is megjelent és terjed a betegség!

 

RHD2 ellen is oltani kell a nyuszikatOltani kell tehát RHD2 ellen is, ha valaki szeretné biztonságban tudni a nyusziját! Mivel a vakcina csak nagy kiszerelésben kapható, és felbontás után egy napon belül fel kell használni, így Húsvét utáni  pénteken és szombaton (2019.04.26. és 04.27.) nagy nyúloltási kampányt tartunk a Viavet állatorvosi rendelővel együtt.

Ma Magyarországon egyetlen vakcina létezik az RHD2 ellen, Eravac a neve. Csak hízónyulakra törzskönyvezték, de kedvtelésből tartott nyusziknak is megfelelő védelmet nyújt.

 

Oltani egy hónapnál idősebb, egészséges nyulakat lehet. Ha van a nyuszinak oltási könyve, azt el kell hozni, ha nincs, mi adunk. Az oltás mellékhatásaként a 2-3. napon lázas állapot léphet fel, ez azonban magától, kezelés nélkül is elmúlik. Ha azonban étvágytalan az állat, mindenképp el kell hozni, mert az hamar az általános állapota romlásához vezethet.

 

Az oltás ára 8000 Ft/nyúl, de ha valaki több nyuszit is hoz, annak kedvezményt adunk: a további nyuszik 4000 Ft/állat áron kapják a vakcinát.

 

Az RHD2 oltást nem kell ismételni, hogy kialakuljon a megfelelő védettség, de kb. 8-9 hónapig véd csak.

 

Aki szeretné oltatni kedvencét, jelentkezzen be:

ARIVET – emailben az arivetrendelo@gmail.com címen, vagy telefonon a 06-20/2530603 telefonszámon! (Bejelentkezés nélkül is lehet jönni, de akkor nem biztos, hogy jut oltóanyag, mert a bejelentkezetteknek tartjuk fenn természetesen a megfelelő mennyiséget.)

 

 

Dr. Demjén Zsófia (12 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .