RHD2 oltás – új betegség ellen nyusziknál

Mi az az RHD2?

 

Az RHD betűszó, a nyulak vérzéses betegségét jelöli (az angol kezdőbetűkből: Rabbit Haemorrhagic Disease). Alattomos betegség, szúnyog vagy légy is terjeszti, illetve ragályfogó tárgyakkal is át lehet vinni egyik nyusziról a másikra ( praktikusan például cipőtalpon vagy ruhán – a vírus hónapokig túlél ilyen felületeken!).

A fertőződés után 2-6 napig lappang a fertőzés, majd gyors lefolyású, súlyos tünetekben jelentkezik – májelfajulás, lépduzzanat, tüdővérzés, más belső szervek vérzése. Embert és más háziállatot nem betegít meg, csak a nyulakat, de nagyon ragályos, gyorsan terjed, és hamar megtizedeli az állományt. Emiatt fontos a megelőzés – fokozott higiénia, állományok zárt tartása, védőoltás.

 

A vakcinázás (=oltás)

Ez ellen a kór ellen már régóta védekezünk védőoltással. Mi az Arivet Kisállatrendelőben a Pestorin Mormyx nevű vakcinát használjuk, ez kombinált oltás, az RHD1 vírus és a myxomatózis nevű, szintén szúnyogok terjesztette betegség ellen véd. Most azonban felbukkant egy új változat, az RHD2 , amely hasonlóan súlyos megbetegedést (és nagy százalékban halált) okozhat, és sajnos az RHD1 elleni vakcinák nem alakítanak ki védettséget vele szemben. A hatósági tájékoztatás szerint már Magyarországon is megjelent és terjed a betegség!

 

RHD2 ellen is oltani kell a nyuszikatOltani kell tehát RHD2 ellen is, ha valaki szeretné biztonságban tudni a nyusziját! Mivel a vakcina csak nagy kiszerelésben kapható, és felbontás után egy napon belül fel kell használni, így Húsvét utáni  pénteken és szombaton (2019.04.26. és 04.27.) nagy nyúloltási kampányt tartunk a Viavet állatorvosi rendelővel együtt.

Ma Magyarországon egyetlen vakcina létezik az RHD2 ellen, Eravac a neve. Csak hízónyulakra törzskönyvezték, de kedvtelésből tartott nyusziknak is megfelelő védelmet nyújt.

 

Oltani egy hónapnál idősebb, egészséges nyulakat lehet. Ha van a nyuszinak oltási könyve, azt el kell hozni, ha nincs, mi adunk. Az oltás mellékhatásaként a 2-3. napon lázas állapot léphet fel, ez azonban magától, kezelés nélkül is elmúlik. Ha azonban étvágytalan az állat, mindenképp el kell hozni, mert az hamar az általános állapota romlásához vezethet.

 

Az oltás ára 8000 Ft/nyúl, de ha valaki több nyuszit is hoz, annak kedvezményt adunk: a további nyuszik 4000 Ft/állat áron kapják a vakcinát.

 

Az RHD2 oltást nem kell ismételni, hogy kialakuljon a megfelelő védettség, de kb. 8-9 hónapig véd csak.

 

Aki szeretné oltatni kedvencét, jelentkezzen be:

ARIVET – emailben az arivetrendelo@gmail.com címen, vagy telefonon a 06-20/2530603 telefonszámon! (Bejelentkezés nélkül is lehet jönni, de akkor nem biztos, hogy jut oltóanyag, mert a bejelentkezetteknek tartjuk fenn természetesen a megfelelő mennyiséget.)

 

 

Dr. Demjén Zsófia (12 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

4 thoughts on “RHD2 oltás – új betegség ellen nyusziknál”

 1. Tenyesznyulakra alkalmazhato az Eravac??Nemet orias nyulakat tenyesztek,ha beoltom az allomanyomat azok fognak rendesen fialni?! Elore is koszonom valaszat!

  1. Kedves Béla!
   Az Eravac vakcinát tenyészállományokra fejlesztették ki, még állami támogatás is igénybe vehető rá tudtommal. Pont ezért volt nehéz a hobbinyulasoknak megoldani az oltást, hiszen a vakcina 40 adagos és 24 órán belül fel kell használni. (Ma már szerencsénkre van 1 adagos változat is.)
   Tehát a válaszom az, hogy nyugodtan lehet oltani vele tenyészállományt is.
   A vakcina leírásában így szerepel:
   “Vemhesség
   A gesztáció utolsó harmadában lévő felnőtt nőstény nyulakon végzett laboratóriumi tanulmányok nem
   bizonyítottak semmilyen teratogén, a magzatra vagy az anyára nézve káros hatást.
   A vemhes nőstényeket különös körültekintéssel kell kezelni, hogy elkerüljük a stresszt és a vetélés
   kockázatát.”

   Azonban ha eddig más vakcinával nem voltak oltva a nyulak, érdemes lenne megfontolni a Nobivac Myxo-RHD Plus vakcinát, amellyel 3 betegség elleni védelmet lehet 1 vakcinával biztosítani.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 2. Szeretném kérdezni hogy van két nyuszim négy hónaposak.Szeretném ha nem mindig orvoshoz kéne vinni oltásra mert ha picik lesznek akkor nehéz megoldanom .Az érdekelne ha lehetne venni szúnyog ellen oltóanyagot hogyan tehetem Válaszát előre is köszönöm

  1. Kedves Borbála! Ez jogszabályba ütköző tevékenység (még ha esetleg hallott is olyanról, hogy van olyan állatorvos, aki hajlandó injekciós készítményt kiadni). Nálunk erre nincs lehetőség.
   Üdvözlettel,

   Dr.Demjén Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .