Kutyaoltások

Kutyaoltások

A kutyák fontosabb fertőző betegségei, amelyek oltással megelőzhetőek

  • Veszettség

A melegvérű állatok és az ember gyógyíthatatlan, vírusos eredetű fertőző betegsége. Gyógyíthatatlansága és halálos kimenetele miatt a megelőzés rendkívül fontos. Hazánkban az ebek rendszeres, évenkénti (illetve 1 éves kor alatt kétszeri) oltását jogszabály írja elő.

A vírus elsősorban a fertőzött állat nyálával, harapás útján terjed, de veszélyes a megbetegedett állatból eredő bármely más váladékkal való érintkezés is (veszett denevérek lakta barlang levegőjének belégzése is okozott már fertőzést). Lappangási ideje 16-90 nap.

Tünetei idegrendszeri jellegűek (viselkedés megváltozása, félénkség, tompultság, szeszélyes étvágy, később ingerlékenység, fokozott nyálzás, végül bénulás).

  • Parvovírusos bélgyulladás

Fiatal kutyák gyakran halálos kimenetelű betegsége. A vírus rendkívül ellenálló, a környezetben nagyon sokáig aktív marad. A megfertőződött kutya bélnyálkahártyáját támadja meg, így nehezen csillapítható, bűzös, véres hasmenéssel, hányással, hasfájással járó tüneteket okoz. Az állat bágyadt, étvágytalan, és a gyors kiszáradás miatt hamar elpusztul kezelés hiányában. Sokszor sajnos még az intenzív kezelés (napi többszöri infúziózás, stb.) sem mentheti meg a kölyök életét. A sikeres vakcinázás miatt hazánkban az elmúlt években jelentősen csökkent a betegség előfordulása, de oltatlan kutyákban még ma is gyakran látható. Itt is hangsúlyozzuk, hogy amíg a kölyök a megfelelő oltásokat meg nem kapta, ne vigye utcára, mert még nem védett pl. a parvovírus ellen sem! A rendelőbe is ölben hozza be, és csak a fertőtlenített vizsgálóasztalra tegye le.

  • Szopornyica

Döntően 1 évesnél fiatalabb állatok betegsége, de idősebb kutyák is megbetegedhetnek (akár akkor is, ha rendszeresen oltva voltak szopornyica ellen, de az utolsó oltás óta eltelt több, mint egy év). Elsősorban nagyvárosokban lobbannak fel időnként járványok. A fertőzés kutyáról kutyára terjed belégzéssel. Lappangási ideje 4 nap-3 hétig is terjedhet. A betegségre jellemző a magas láz, a szem és az orr váladékozása, légzőszervi tünetek (tüsszögés, köhögés), hányás, levertség, étvágytalanság. Az akut szakaszt átvészelő állatokon esetenként később megjelenhetnek idegrendszeri- (rángógörcsök), illetve bőrtünetek (talppárnák megkeményedése).

  • Fertőző májgyulladás

Nagyon ragályos, halálos kimenetelű betegség, amely elsősorban fiatal állatokat veszélyeztet, de minden korosztály fogékony lehet. Fertőzött kutyával való érintkezés útján terjed. A vírus a májat és a légzőszerveket támadja meg, és gyors elhullást okozhat. A betegségen átesett állatok még fél évig üríthetik a vírust. A tünetek kezdetben láz, étvágytalanság, hasmenés, hasi fájdalom, hányás, később sárgaság. A betegség megállapításakor az állat már általában menthetetlen. Szerencsére a széleskörű vakcinázás elterjedésével az előfordulása visszaszorult.

  • Leptospirosis

Baktériumok okozta betegség, a fertőzött rágcsálók és kutyák vizeletével terjed. Elsősorban a májat és a veséket károsítja, súlyos esetben elhullással járhat, vagy vesekárosodás marad vissza. Tünetei magas láz, elesettség, vérvizelés, hányás, hasmenés, sárgaság. A betegséget átvészelt állat még 1 év múlva is ürítheti a kórokozót, így veszélyt jelent környezete számára. A leptospirosis az emberre is veszélyes!

  • Kennelköhögés

Fiatal kutyákban, különösen kutyapanziókban, tenyészetekben előforduló, , lázzal, száraz köhögéssel, hányással járó megbetegedés. Kezelés és a körülmények javítása hiányában tüdőgyulladásba is átfordulhat. Általában többféle kórokozóval való együttes fertőződés okozza (Bordetella bronchiseptica, Parainfluenzavírus, CAV-2 vírus, Mycoplasmák és egyéb baktériumok különböző kombinációi)

  • Coronavírusos bélgyulladás

Elsősorban fiatal kutyákban elöforduló, vízszerű hasmenéssel, hányással, étvágytalansággal együtt járó betegség. Önmagában a corona vírussal való fertőződés nem okoz súlyos megbetegedést, ha azonban esteleg más vírusfertőzéshez társul (pl. parvovírusos bélgyulladás), végzetes lehet. Bélsárral terjed. Mi nem javasoljuk a védőoltással való védekezést, mert csekély az oltás védő hatása, és nem áll arányban az esetleges mellékhatásokkal.

  • Lyme-kór

Kullancsok által terjesztett betegség. Tünetei: magas láz, bőrpír (ez a szőrzet miatt nehezen felfedezhető sokszor), sántaság. Lappangási ideje hosszú lehet, sokszor akár a kullancscsípés után egy évvel jelentkeznek a tünetek. Hosszas antibiotikum kezeléssel gyógyítható, de nagyon meg szokta viselni a szervezetüket. Az alap oltási sorunkban nincs benne, de ha valaki sokat tervez a szabadban lenni, kirándulni kedvencével, akkor mindenképp ajánljuk. Első alkalommal 3 hét különbséggel kell ismételni, utána évente 1x ismételni.

 

Kutyaoltás – ajánlott oltási programunk kutyák számára

(csak tájékoztató jelleggel; egyedi eltérések mindig lehetnek!)

 

Kutya kora Oltás
7-8 hetes Parvovírusos bélgyulladás ellen
9-10 hetes Szopornyica,  parvo ellen (ún. “kiskombi”)
11-12 hetes Szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirozis, parvo ellen (“nagykombi”)
13-14 hetes Szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirozis,  parvo ellen ism.
+ kennelköhögés*
15-16 hetes Veszettség ellen
9-10 hónapos Veszettség ellen ism.
10-11 hónapos Szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirozis, parvo ellen ism.
Utolsó veszettség oltás után 1 évvel Veszettség ellen ism.
2 éves Szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirozis, parvo ellen ism + kennelköhögés ellen ism.*
2 éves kor felett évente 1x Veszettség + Szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirozis,  parvo ellen ism. + kennelköhögés ellen ism.*

*Kennelköhögés elleni oltásnak akkor van főleg jelentősége, ha közösségbe jár a kutya (kutyaovi, kutyaiskola, panzió, vagy gyakran sétál együtt más kutyákkal). A kombinált oltásokkal egy időben is kaphatja, de lehet külön időpontban is. 12 hónap védettséget ad.

Vidd hírét!

2 thoughts on “Kutyaoltások”

  1. Üdvözlöm, érdeklődöm, hogy a kutya kombinált védőoltás+ kennelköhögés vakcina együtt mennyibe kerül (árakat nem találtam a honlapon)?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .