Nyúloltás

Nyulak oltással megelőzhető fertőző betegségei

Kétféle betegség ellen lehet oltatni a tapsifüleseket: myxomatózis és vérzéses betegség ellen. Mindkettőt szúnyogok terjesztik, vagyis bárhol előfordulhat – még kizárólag lakásban tartott nyusziknál is.

A vérzéses betegség (RVHD vagy RHD) okozója egy ún. calicivírus. Nagyon gyorsan terjed, egész állományokat ki tud pusztítani. A vírus a májat és az ereket támadja meg. A lefolyásától függően 1-2 napon belül pusztuláshoz is vezethet (sokszor tünetmentesen, de lehet pl. orrvérzés). A tulajdonos sokszor semmi előzetes tünetet nem tapasztal, csak az elpusztult állat testnyílásaiból vérszivárgást, de nem ritka, hogy azt sem. Gyógyítani nemigen lehet, mert mire diagnosztizálásra kerül, már végzetes.

Újabban felbukkant egy másik kórokozó okozta vérzéses betegség, az RHD2. Sanos az eddig használt kombinált vakcinák nem védenek ellene, ezért külön kell oltani. Itt írtunk róla részletesebben: http://www.arivet.hu/rhd2-oltas-uj-betegseg-ellen-nyusziknal/

A myxomatózis (mixomatózis) vagy duzzadt fej betegség kórokozója a himlővírusok közé tartozik.

nyúl fülén és szemén göbök - a nyúloltás megelőzi

Myxomatózisos nyúl – nyúloltás

 

 

Általában kötőhártya-gyulladással indul, majd a szemhéj, az orr, az ajkak beduzzadnak, esetleg a fülön vagy a testen kis csomók jelennek meg. A duzzanatokból sűrű váladék vagy genny ürül, ha megsérül felettük a bőr. Szintén nagyon ragályos -a beszáradt váladék a környezetben még hetekig fertőzőképes! De a szúnyogok szájszerveiben még hónapokig is túlél a vírus, így az ősszel fertőzött vért szívott, áttelelt szúnyogok már kora tavasszal megbetegíthetik a nyulakat.

Ha több nyuszi van, akkor a fertőzött egyedet nagyon el kell különíteni, használati tárgyait (pl. ketrec, kefe, etető- és itatóedény, nyúlWC) pedig legjobb kidobni (esetleg nagyon alaposan kifertőtleníteni, ÉS hónapokig félretenni).

A korai tünetek közé tartozik még a láz, de sajnos gyakran a magas testhőmérséklet ellenére sem látszik bágyadtnak a beteg nyuszi, így nehéz a korai szakaszában elcsípni a betegséget.

A másik, enyhébb formája a btegségnek az ún. göbös forma. Ilyenkor kisebb, kb. lencsényi göbök jelennek csak meg – de ezek felfakadásakor is ellátásra szorul a nyuszi. A betegségnek ez a formája hajlamosabb a gyógyulásra, mint a myxómás (duzzanatos) forma, de a göbök helyén is sokszor hegek, deformitások maradnak vissza.

 

Gyógyítása nem, csak kezelése lehetséges immunerősítéssel, kiegészítő terápiával. A túlélők védettek lesznek az újabb fertőzéssel szemben, de tapasztalataink szerint az ilyen átvészelő állatok is gyengék, visszamaradottak lesznek, nem hasznosítják jól a takarmányt, lesoványodnak. Más betegségekkel szemben is kevésbé ellenállóak lesznek.

 

Ajánlott oltási programunk nyulak számára:

Mikor Oltás
Minimum 6 hetes Myxomatózis+vérzéses betegség ellen
2 hét múlva RHD2 ellen
2 hét múlva Myxomatózis+vérzéses betegség ellen
Fél évente Myxomatózis+vérzéses betegség ellen
Évente RHD2 ellen
szúnyog az ablakon - a nyuszioltás már aktuális

2016. febr. 26-án fotóztam ezt a szúnyogot.

Vannak olyan oltóanyagok, amiket évente egyszer ajánlanak. Mi a Pestoryn Mormyx nevű oltást használjuk, ezzel a legjobb a tapasztalatunk (kevésbé viseli meg az oltás a nyuszikat, és megfelelő védettséget ad). Ezt az oltást fél évente javasolja ismételni a gyártó. Persze télen nincs szúnyog, így ha mondjuk áprilisban volt oltva a nyuszi, és így novemberig védett, akkor már nem muszáj ősszel oltatni, ha már nincs szúnyog. Ezt azonban mindenki döntse el maga, hogy bevállalja-e ezt a kockázatot – mert 2014-ben még novemberben is csaptam le szúnyogot, illetve 2015-ben már márciusban is (2016-ban pedig február végén fotóztam az első szúnyogot a lakásban). Ettől függetlenül így egy oltást ki lehet hagyni, csak megfelelő időben kell beadni azt az egy oltást.

Vidd hírét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .