Görényoltás

Görények oltással megelőzhető fertőző betegségei

  • Szopornyica

Döntően fiatal állatok betegsége, de idősebb görik is megbetegedhetnek. A fertőzés állatról állatra (akár kutyáról görényre) terjed belégzéssel. Lappangási ideje 3 hétig is terjedhet. A betegségre jellemző a magas láz, a szem és az orr váladékozása, légzőszervi tünetek (tüsszögés, köhögés), hányás, levertség, étvágytalanság. Görényeknél az esetek legnagyobb részében halálos a betegség, de az akut szakaszt átvészelő állatokon is megjelennek idegrendszeri tünetek (pl. rángógörcsök).

  • Veszettség

A melegvérű állatok és az ember gyógyíthatatlan, vírusos eredetű fertőző betegsége. Gyógyíthatatlansága és halálos kimenetele miatt a megelőzés rendkívül fontos.

A vírus elsősorban a fertőzött állat nyálával, harapás útján terjed, de veszélyes a megbetegedett állatból eredő bármely más váladékkal való érintkezés is (veszett denevérek lakta barlang levegőjének belégzése is okozott már fertőzést). Lappangási ideje 16-90 nap.

Tünetei idegrendszeri jellegűek (viselkedés megváltozása, félénkség, tompultság, szeszélyes étvágy, később ingerlékenység, fokozott nyálzás, végül bénulás).

Görényeknél Magyarországon nem kötelező az oltás, de ettől függetlenül javasoljuk. Két okból: az egyik, hogy sosem lehet tudni, ha valahogy megszökik az állat, vagy ha eleve kertben van tartva, akkor azért ki van téve a veszélynek.

A másik ok pedig, hogy a görik gyakran harapnak. Ha pedig orvos elé kerül az eset – mondjuk tetanusz kell vagy el kell látni a sebet , az orvosnak kötelessége a hatóságoki állatorvosnak jelenteni az esetet, amit neki ki kell vizsgálnia. Ha volt oltva a görény egy éven belül, akkor 2 hét megfigyelés, és nincs belőle gond, ha azonban oltatlan – akkor is, ha sosem járt a lakáson kívül -, veszettség fertőzöttségére gyanúsnak minősül, ami sokkal nehezebb, hosszabb eljárást von maga után. Ezért tehát érdemes rászánni az időt és a pénzt, hogy a görényét is beoltassa veszettség ellen.

Leptospira: vese és májgyulladást okozó baktérium, rágcsálók terjesztik, súlyos betegség.

  • Leptospira

Vese- és májgyulladást okozó baktérium, súlyos betegség. Rágcsálók terjesztik, vizelettel szennyeződött tárgyakkal, eledellel terjed. Emberre is veszélyes.

Egyéb betegségek ellen a tudomány mai állása szerint nem kell oltani a görényeket. Sajnos a vakcinagyártóknak vélhetőleg nem éri meg külön görényvakcinát gyártani, így kutyáknak készült oltóanyagokkal oltunk. Ez azt jelenti, hogy olyan betegségek ellen is tartalmaz anyagot a vakcina, amelynek nincs jelentősége görényekre nézve. Ez nem okoz kárt az állat szervezetében.

Fontos tudnivaló!

Sajnos időnként (kb 2%) az oltást allergiás (anaphylaxiás) reakció kíséri. Ez az oltás beadását követő 5-15 perccel jelentkezhet, heves hányással, hasmenéssel, levertséggel jár, orvosi segítséget igényel, ezért minden oltást követően javaslom, 15 percet töltsenek a rendelő közelében, hogy ha szükséges, segíthessünk. Az allergia általában csak egy adott gyártó vakcinája után a gyártási technológia miatt következik be, egy másik cég vakcinája után nem várható.

Jelenleg az Arivet Kisállatrendelőben Eurican DHPPiL vakcinát használunk görényoltás céljára. Amennyiben görénye épp erre az oltóanyagra allergiás, kérjük, pár nappal előre jelezze, hogy másik oltóanyagot is be tudjunk szerezni!

Ajánlott görényoltás program az Arivet kisállatrendelőben:

 

Mikor Oltás
7-8 hetes szopornyica+leptospira ellen (kombinált)
1 hónap múlva szopornyica+leptospira ellen (kombinált)
2 hét múlva veszettség ellen

Ezután évente kell ismételni a kombinált- és a veszettség elleni oltást is, de görények esetében ezeket sosem adjuk egyszerre (pedig léteznek ilyen kombinált kutya oltóanyagok).

Vidd hírét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .