Macskaoltások

A macskák fontosabb fertőző betegségei, amelyek oltással megelőzhetőek

macskaoltas

 • Veszettség

A melegvérű állatok és az ember gyógyíthatatlan, vírusos eredetű fertőző betegsége. Gyógyíthatatlansága és halálos kimenetele miatt a megelőzés rendkívül fontos.

A vírus elsősorban a fertőzött állat nyálával, harapás útján terjed, de veszélyes a megbetegedett állatból eredő bármely más váladékkal való érintkezés is (veszett denevérek lakta barlang levegőjének belégzése is okozott már fertőzést). Lappangási ideje 16-90 nap.

Tünetei idegrendszeri jellegűek (viselkedés megváltozása, félénkség, tompultság, szeszélyes étvágy, később ingerlékenység, fokozott nyálzás, végül bénulás).

Magyarországon a cicák veszettség elleni vakcinázása nem kötelező, azonban mi mindenképpen ajánljuk, két okból.

1. A macskák sokkal inkább veszélyeztetettnek mondhatók, hiszen sokkal “szabadabb” életet élnek, nagyobb területeken kalandoznak – sokszor akár erdős részeken, ahol akár vadállatokkal is érintkezhetnek. Így a fertőzés veszélye nagyobb, mint mondjuk egy kertben tartott kutyánál (ennek ellenére a kutyák oltása van csak jogszabályban kötelezővé téve).

2. Még egy olyan cicánál is nagyon ajánlott a veszettség elleni oltás évente, amelyik ki sem dugja az orrát a lakásból. Hogy miért? Mert bármikor előfordulhat olyan, hogy megharap, megkarmol valakit. Nem is feltétlenül agresszióból – lehet, hogy pl. valaki véletlenül a farkára lép, felriasztja álmából, vagy csak egyszerűen durvábban sikerül a játék. Aki macskát tart, szerintem tudja, miről beszélek. Az én végtelenül szelíd, bolondos cicám is szokott néha sebeket okozni, pl. amikor felugrik az ölembe, és a rosszul kiszámított ugrás után megkapaszkodik. A férjem kollégájának a kezét 3x kellett műteni, mert a saját – egyébként szelíd – cicája egyszer megharapta olyan szerencsétlenül, hogy ízületet is ért a seb.

Namármost olyankor, ha orvos elé kerül az eset – mondjuk tetanusz kell vagy el kell látni a sebet , az orvosnak kötelessége a hatóságoknak jelenteni az esetet, amit nekik ki kell vizsgálniuk. Ha volt oltva a cica egy éven belül, akkor 2 hét megfigyelés, és nincs belőle gond, ha azonban oltatlan – mondom, akkor is, ha sosem járt a lakáson kívül -, veszettség fertőzöttségére gyanúsnak minősül, ami sokkal nehezebb, hosszabb eljárást von maga után. Ezért tehát érdemes rászánni az időt és a pénzt, hogy a macskáját is beoltassa veszettség ellen.

 • Panleukopenia – bélgyulladás

Macskaszopornyicának is hívják, noha a kutyák szopornyicájához semmi köze. Kórokozója a parvovírusok közé tartozik, és ha már kutya, akkor kimutatták, hogy a legújabb kutya parvovírusok is ki tudták váltani cicákban a panleukopénia betegséget. Épp ezért, ha egy háztartásban tartunk kutyát és cicát, akkor ha az eb olyan oltást kap, amelyben parvo komponens is van, akkor célszerű az oltást követő két hétben külön zárni a cicá(k)tól, mert az ilyenkor bekövetkező vírusürítés ritkán, de megbetegítheti a macskákat. Ez nem minden oltóanyag esetén jelent veszélyt, csak a 2B szerotípusú parvot tartalmazó vakcinák (mi a rendelőben például Nobivac Parvo-C oltást használunk, ez nem veszélyes a macskákra).

 

Elsősorban fiatal macskák – akár halálos kimenetelű – betegsége. Manapság már szerencsére egyre ritkább a hatékony oltásoknak köszönhetően.

A vírus rendkívül ellenálló, a környezetben nagyon sokáig aktív marad. A megfertőződött cica első tünetei a láz (40 fok felett), feltűnő bágyadtság. A vírus a  bél nyálkahártyáját támadja meg ezután, így nehezen csillapítható, bűzös, véres hasmenéssel, hányással, hasfájással járó tüneteket okoz. Az állat bágyadt, étvágytalan, és a gyors kiszáradás miatt elpusztulhat kezelés hiányában.

 

A betegség neve (pan=teljes, összes, leuko – fehérvérsejtek, penia-hiány) arra utal, hogy a vérképben erősen lecsökken a fehérvérsejtek száma. Ezáltal az immunrendszer nagyon legyengül (a sejtes védekezés gyakorlatilag kimerül), és a cica hajlamossá válik egyéb fertőzéseknek is áldozatul esni – így előfordulhat, hogy már ezeknek a tüneteit látjuk, ezért nehéz sokszor a diagnózis.

 

A fertőződés utáni kb. 4-5. napon a  bélnyálkahártya károsodása révén a felszívódás nagy mértékben romlik, így még ha eszik is szegény állat (ami nem jellemző a hasi fájdalom és diszkomfort érzet miatt), akkor sem jutnak el a tápanyagok, nyomelemek, vitaminok a szervezetébe, emiatt egyre jobban legyengül.

 

A panleukopenia a fertőzött állattal való érintkezéssel, illetve a bélsara, vizelete vagy váladékai útján terjed – vagyis egy beteg cica etető- vagy itatóedénye, fekhelye, keféje, stb. veszélyt hordoznak! De átterjedhet a beteget érintő ember kezéről is másik macskára. (Ezért menhelyeken különösen nagy pusztítást tud végezni.) Emiatt fontos a már megfertőződött állatok elkülönítése.

 • Macskanátha

Kétféle vírus is okoz légzőszervi tüneteket cicák esetében. Az FHV-1 (herpeszvírus) és az FCV (calicivírus).

A macska herpeszvírusa, mint a többi herpeszvírus, erősen fajspecifikus. ez azt jelenti, hogy nem fertőz meg más fajt, csak a macskákat – őket viszont bármilyen életkorban. Igaz, a tünetek általában kölyökkorban a legsúlyosabbak.

 

A cicák közvetlen kontaktus során, illetve szintén váladékok útján kaphatják el. Tünetei a csúnya kötőhártya-gyulladás (vagyis a szem körül sűrű, sárgásfehér váladék mindenütt), illetve a felső légúti tünetek (orrfolyás, tüsszögés, köhögés). A fertőződéstől számított 2-5 napon belül jelennek meg az első tünetek, és innentől még kb. 3 hétig üríti a vírust a kis beteg.

 

Amelyik macska egyszer elkapta a herpeszvírust, az hordozóvá válik. Úgy, mint az emberi herpesznél is – valamilyen stresszhelyzet, immunrendszert gyengítő tényező bármikor fellobbanthatja a fertőzést, és ilyenkor újra ürül a vírus (még akkor is, ha az adott cica esetleg tünetmentes marad).

 

Szerencsére cserébe a vírus nem túl ellenálló, így ha a környezetbe kerül (pl. orrváladék, szemváladék útján), akkor addig marad csak életben, amíg a váladék fel nem szárad.

A calicivírusos nátha macskáknál a száj gyulladásával jár, és influenzaszerű tüneteket okoz. Elsősorban zsúfolt menhelyeken, rosszul szellőző helyeken támad fel járványszerűen. Bármilyen korú cicát fertőzhet, de 6 hetesnél idősebb kölyköknél a legsúlyosabbak a tünetek.

 

Tünetek: láz, étvágytalanság, szemváladékozás, orrfolyás, fekélyek megjelenése a szájpadláson, a nyelven, az orron, és esetleg a mancsoknál. Súlyosabb esetben nehezített légzés is kialakulhat tüdőgyulladás miatt, illetve sántaság ízületgyulladások miatt.

 • Chlamydiózis

A Chlamydia felis baktériumszerű kórokozó által okozott, influenzaszerű megbetegedés. A kórokozó különleges, mert a baktériumok nagy részével szemben a Chlamydia a test sejtjein belül él, és ott szaporodik. Épp ezért nem is túl ellenálló a külvilágban – tehát a fertőzést egy beteg állattal való érintkezés során lehet elkapni. Sajnos emberre is veszélyes a kórokozó.

Tünetei: kötőhártya-gyulladás (gyakran egyoldali), felső légúti tünetek – pl. tüsszögés, köhögés.

 • Leukózis

A leukózis talán az egyik legkegyetlenebb vírusos eredetű betegség cicáknál. Rendkívül alattomos, mert akár évekkel a fertőződés után sem okoz tüneteket, aztán egyszer csak, valamely ellenálló képességet csökkentő hatásra egyszer csak fellobban. Ráadásul már az anyamacskától is megfertőződhet a kiscica, tehát azok sincsenek 100%-os biztonságban, akiket sosem engedtek össze más macskákkal.

 

Általában azonban verekedés, párzás, vagyis közvetlen érintkezés útján kapják el egymástól a macskák a leukózis vírusát.

 

Léteznek gyorstesztek a fertőzöttség megítélésére, azonban azt tudni kell, hogy ezek csak akkor lesznek pozitívak, ha a vírus épp a vérben tartózkodik. Ezt úgy kell elképzelnünk, mint a herpeszvírust: amikor épp nem aktív, akkor nem lehet ilyen módszerrel kimutatni. Az amerikai protokoll szerint minden macskát oltás előtt évente szűrni kellene a teszttel. Ezt természetesen megtehetjük, mi azonban azt javasoljuk, hogy mindenképp oltassuk be cicánkat a Purevax nevű kombinált oltással, ami leukózis ellen is véd. Ha ugyanis fertőzött is a cica, akkor sem árt (de természetesen ilyenkor nem gyógyítja meg a már meglevő fertőzést), viszont ha nem fertőzött állatunk, akkor pedig megvédi ellene.

 

A leukózis tünetei változatosak és sajnos nem csak erre a betegségre jellemzőek. Ugyanis sokszor más fertőzésekkel együtt jelentkezik, így azok tüneteit erősíti fel. Amivel azonban leggyakrabban találkozunk:

 1. magas láz
 2. vérszegénység
 3. veseelégtelenség tünetei (túl sok, vagy épp túl kevés vizeletürítés, ammóniaszagú lehelet, lesoványodás, étvágytalanság)

Amikor már ilyen tünetek jelentkeznek, érdemes gondolni a leukózisra is, és vértesztet csináltatni.

 

Macskaoltás – ajánlott oltási programunk macskák számára

(csak tájékoztató jelleggel; egyedi eltérések mindig lehetnek!)

macska KORA OLTÁS
8 hetes Purevax oltás (kombinált: 2 féle macskanátha, panleukopenia, chlamydia és leukózis ellen)
11 hetes Purevax oltás (kombinált: 2 féle macskanátha, panleukopenia, chlamydia és leukózis ellen)
13 hetes Veszettség ellen
évente Purevax + veszettség ellen
Vidd hírét!

3 thoughts on “Macskaoltások”

 1. Jónapot a cicám tavaly 3-4 hónaposan kapott 2 db Leucofeligen oltást, most rá egy évre 1 db Versifel Felv oltást, kérdésem, meddig védi? Elég 3 év múlva a Versifel Felv? Köszönöm!

  1. Kedves János!
   A gyártó képviselője azt az információt adta, hogy ilyen esetben nem tudják garantálni a 3 év védettséget, tehát 1 év múlva újra kellene Versifel FeLV vakcinával oltani a cicát, és onnantól már számítható a 3 év.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 2. Az én cicám három honspos ugy kezdödött hogy náthásvolt kapott szurit jobban volt mos mára reggelre minden elö jel nélkül rosz az állapota rángatozik fesziti magát a szemei ki vannak ketekedve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .