Nyaralás kutyával

Nyáron gyakran felmerül problémaként, hogy mi a jobb: ha magunkkal visszük ebünket a nyaraláskor, vagy ha otthon biztosítunk neki megfelelő felügyeletet és ellátást. Nehéz kérdés, sok szempontot kell mérlegelni, és valószínűleg nincs is rá általános recept, hiszen minden állatnak megvannak a maga szokásai, dolgok, amikhez ragaszkodik, és az egyéniségük is különböző. Egyikük jól érzi magát a szomszédnál is 2 hétig, a másik még 5 percre sem hagyható egyedül, a gazdája nélkül.

vizslák a Dunában

Nyaralás kutyával

Ha úgy döntöttünk, hogy Morzsi is jöhet velünk, érdemes átgondolni néhány dolgot. Például nagyon fontos, hogy előre érdeklődjünk, és eleve úgy foglaljunk szállást, hogy ott állatot is beengedjenek. Nagyon kellemetlen, ha a nyaralás helyszínén derül ki, hogy csak úgy tűrik el a kutyát, ha egy külön karanténhelységben van. Ha tengerparti üdülőhelyre megyünk, annak is utána kell járni, hogy a strandra bejöhet-e. Nem valószínű, hogy felhőtlenül tudnánk élvezni a nyaralást, ha ebünk szomorú szemmel nézne ki az apartman ablakán, amíg mi a hűs tengerben úszkálunk. Ha találunk olyan partot, ahol a négylábúakat is szívesen látják, arra is számítani kell, hogy egyes kutyák érzékenyebbek, a sós víz nagyon irritálhatja a bőrüket. Nem árt tehát, ha előre keresünk olyan zuhanyt vagy csapot, amelynél fürdés után lemoshatjuk kedvencünket.

Természetes, hogy amikor utazni megyünk, kötünk biztosítást magunkra és vagyontárgyainkra. Háziállatainkra sajnos ez nem bevett szokás. Baleset azonban mindig előfordulhat, ezért egyrészt még fokozottabban figyeljünk oda, mint otthon, hogy csak pórázon sétáltassuk ebünket! A nyaralás költségvetésébe azt is bele kell kalkulálni, hogy ha állatorvoshoz kell fordulnunk, bizony külföldön akár a többszöröse is lehet a számla, mint itthon! Épp ezért vigyük magunkkal állatorvosunk telefonszámát, esetleg e-mail elérhetőségét: ha tanácstalanok vagyunk, hogy sürgős-e kedvencünk orvosi ellátása, vagy kivárhatja-e azt a 2 napot, ami a hazaútig még hátravan, akkor el tudjuk érni  a szakértőt, aki már ismeri az állatkát.

 

Egészségvédelem

 

Célszerű kis elsősegélycsomagot összeállítani (egyébként ezt a család ember tagjainak is javaslom, természetesen a nekik megfelelő változatot). Legjobb, ha az állatorvossal konzultálva állítjuk össze (ő ismeri, mire érzékeny Morzsi, vagy mi az, ami veszélyes lehet a számára), de írok egy kis listát, mintának:

 • Betadine oldat – emberi patikában kapható, recept nélkül. Szerves jódkészítmény, ami nem csíp (bár nyilván kellemetlen, ha nyílt sebhez ér, úgyhogy vigyázzunk a kezelésnél, nehogy odakapjon az amúgy teljesen szelíd kutya). Jó minden sebre, amit fertőtleníteni kell (harapott, vágott, szakított, stb.). Szembe ne kerüljön! Ha mégis ilyen történne, akkor mielőbb mossuk ki fiziológiás sóoldattal (pl. kontaktlencse tároló folyadék), vagy ha ez nem áll rendelkezésre, akkor sima vízzel.
 • Kötszerek – steril mullpólya (ebből több tekercset is érdemes), ragtapasz (legjobb a barna, gurigás).
 • Egy közepes méretű, megfelelően éles olló – ha pl. egy seb körül le kell vágnunk a szőrt.
 • Cytovet kapszula (vagy más, kutyáknak való toxinkötő hatású készítmény) – kapható nálunk a rendelőben recept nélkül (akár kimérve, kis adag is), hasmenés esetén kiváló „gyorssegély”. Felületaktív anyag, a széntablettához hasonló, azaz megköti a bélben a gázokat, folyadékokat. Nem hat azonban a baktériumokra, tehát ha ettől nem múlik a hasmenés 2-3 napon belül, akkor vigyük a kutyust rendelőbe! Figyelem! Emberi hasmenés csillapítására szolgáló gyógyszert semmiképp ne használjunk, csak ha állatorvos is ajánlja, mert néhány ezek közül a készítmények közül veszélyes lehet az állatra!
 • Probiovet kapszula (vagy más, kutyáknak való probiotikum) – probiotikum és chlorella alga. Nem csak a bélflórát tartja rendben, hanem az irritált gyomrot is nyugtatja, a túl sok savat csökkenti. Szintén kapható nálunk a rendelőben recept nélkül (akár kimérve, kis adag is).
 • Imunovet oldat – erős antibakteriális hatású, vérzéscsillapító, fájdalomcsillapító és immunerősítő készítmény, lehet szájon át is adni, illetve sebet is fertőtleníteni vele. Nagyon kell vele vigyázni, mert a ruhát úgy megfogja, hogy nem jön ki belőle semmivel. Kapható nálunk.
 • Láz- és fájdalomcsillapító – fontos, hogy csak kutyának adható gyógyszert szabad adni, de ezt is csak átmeneti megoldásként, mert ha többször adjuk, a gyomrot irritálhatja. Egyes készítmények hosszú távon gyomorvérzést is okozhatnak. Emberi fájdalomcsillapítóval megint csak nem szabad kísérletezni, mert gyomorfekélyt, vagy akár idegrendszeri tüneteket okozhatnak, ami végül halálhoz is vezethet!
 • Calcium pezsgőtabletta – allergiás bőrkiütések, viszketegség esetén tehet jó szolgálatot. Érdemes fecskendőt is vinni hozzá, mert maguktól általában nem isszák meg kedvenceink. Figyelem! Súlyos allergia, anaphylaxia esetén nem fogja megoldani a problémát, ilyenkor azonnali állatorvosi segítségre lesz szükség!
 • Nyugtató készítmény – ezt az állatorvos írja fel vagy adja oda, kifejezetten állatgyógyászati készítmények. Emberi gyógyszerek ritkán hatnak ilyen esetekben és veszélyesek lehetnek.
 • Kullancs – eltávolító villa – kapható nálunk szintén, és ezzel az eszközzel a lehető legkisebb stresszt okozzuk a kullancs számára, ami azt jelenti, hogy nem fogja beleüríteni a mérgezett nyálát az állatkába.
 • Bolha és kullancsirtó, szívféreglárva elleni készítmények – ezekkel már érdemes az utazás előtt kezelni állatunkat, de ha hosszabb időre megyünk, gondoljunk rá, hogy lejárhat a hatásidejük.
 • Amit otthon szed – pl. ha szívgyógyszert, gyulladáscsökkentőt vagy mást szed a kutyus rendszeresen otthon, gondoskodjunk az utazás időtartamára is megfelelő mennyiségről (nem biztos, hogy külföldön kapható ugyanaz a készítmény)!

 

Lista nyaralás előtt

 

Ezeken kívül természetesen olyan listát is érdemes előre készíteni, hogy mi mindent vigyünk még magunkkal, amikre szükség lehet. Például nagyon fontos, hogy a megfelelő iratokat ne felejtsük otthon! Az oltási könyv mindenképp szükséges, ha külföldre utazunk, az útlevél is (erről még lesz szó bővebben). Ne felejtsük otthon a mindennapi felszerelés darabjait:

 • nyakörv (ha lehet, ellátva az otthoni címmel, telefonszámmal),
 • póráz,
 • szájkosár
 • zacskó és kislapát ürülék felszedéséhez
 • pokróc vagy kosár, amiben aludni szokott a kutya
 • kefe, fésű, esetleg kutyasampon, törülköző
 • etető- és itatóedény
 • eledel (legjobb a száraztáp, praktikus és sokáig eláll, de lehet konzerv is)
 • játékok
 • hűtőmatrac – nagyon megszerettük ezt a találmányt, mert nem kell hozzá sem konnektor, sem elem, mégis remekül hűt. Bővebben itt.

 

Utazás közben

 

Gyakran mi magunk is nehezen viseljük egy fárasztó utazás körülményeit, hát még egy állat, aki azt sem tudja, hova megyünk, miért tettük be őt egy szűk helyre, ami még ráadásul mozog is…A legnyugodtabb kutya is kifordulhat önmagából, és pánikolhat egy ilyen ismeretlen helyzetben. Ennek tünetei az ideges fészkelődéstől kezdve a vonításon át a bélsárürítésig vagy hányásig nagyon változatosak lehetnek, de az biztos, hogy még ha enyhébbek is a reakciók, azért a stresszhelyzet nem tesz jót. Ha ilyet tapasztalunk kutyánknál akár egy rövidebb autóút során is, akkor időben készüljünk fel erre a témára. Autóhoz szép fokozatosan hozzá lehet szoktatni a félős ebet is: először álló autóban, dícsérve, ha nyugodtan viselkedik, aztán egy másik alkalommal már beindítva a motort, de egy helyben maradva, később kisebb utakat is meg lehet kockáztatni. A lényeg, hogy mindig csak akkor dícsérjük, vagy adjunk jutalomfalatot, ha már megnyugodott. Ne ezzel akarjuk lenyugtatni, mert akkor nem fogja megérteni, mit várunk tőle, csak ráerősítünk a nyugtalan viselkedésre.

Ha nem akar működni a szoktatás a türelmes próbálkozások ellenére sem, akkor állatorvosunknál érdeklődhetünk olyan készítmény iránt, ami nyugtató hatású. Léteznek kifejezetten nyugtató tabletták is, de van olyan spray is, amely olyan feromont (illatanyagot) szór a levegőbe, amely szorongáscsökkentő hatású (nem gyógyszer!). Ez utóbbit akár lehet kombinálni is a szoktatási próbálkozásokkal.

Nagyon fontos kérdés a megfelelő rögzítés is: szállítóboxban, vagy biztonsági övvel ajánlott rögzíteni az ebet. Ez nem csak az ő testi épsége miatt lényeges, hanem egy hátsó ülésen tartózkodó kutya hirtelen fékezésnél előrezuhanhat, így megriasztva a sofőrt komoly balesetet is okozhat. S ha nem is jár esetleg fatális következménnyel, azért senkinek nincs kedve börtönbe vonulni közlekedési baleset gondatlan okozásának vétsége miatt, ugye?

Hosszabb utakon nagyon fontos, hogy maximum 2 óránként álljunk meg, pórázon sétáltassuk meg a kutyát, hogy elvégezhesse a dolgát, és kínáljuk meg vízzel is (kaphatók már összehajtható, goretex anyagból készült itatóedények, amit könnyű szállítani). Eledelt nem érdemes adni, mert autóban könnyebben hányhatnak, így már az utazás megkezdése előtt pár órával vegyünk el minden tápot, jutalomfalatot! A cukorbetegeket kivéve ez álatalában nem jelent gondot, még ha egy napi etetés teljes egészében kimarad is.

 

Utazás repülővel, hajóval

 

Mindig időben fel kell deríteni, hogy az adott légitársaság/hajózási vállalat milyen követelményeket támaszt az állatszállítással szemben. Repülőn általában macskát, 5-7 kg alatti kutyát felengednek az utastérbe is, természetesen zárható szállítódobozban. A doboz fala merev kell, hogy legyen, nem eresztheti át alul a vizet. Felül pedig biztosítania kell a szellőzést. Maximális mérete 45x35x20 cm lehet (de ez is változik légitársaságonként, utána kell nézni). A nagyobb súlyú állatok a raktérben utazhatnak. Itt is előírás a zárt szállítóketrec, amely ütésálló. Mivel ez esetben a gazda nem érintkezhet állatával az út folyamán, megfontolandó az előzőleg említett relaxáló hatású készítmények alkalmazása. Figyelem! Ez nem szedáló, vagyis bódító hatású gyógyszereket jelent, mert nem is szabad bódított állatot repülőre tenni, hanem olyat, ami feszültségoldó hatású.

 

Külföld

 

Az Európai Unió tagállamaiba való beutazáshoz kutya, macska valamint vadászgörény esetében kötelező a szabványban előírt állatútlevél, a pet passport. Állatútlevelet kizárólag arra jogosult állatorvos állíthat ki, feltétele az állat egyedi megjelölése (mikrochip). Ezeket is időben célszerű beszerezni, intézni, mert a tervezett kutyával nyaralás hamar rémálommá válhat, ha a határon nem engedik tovább ebünket.

Ha nem uniós országba utazunk, akkor is meg kell csináltatni az útlevelet, mert különben nem engedik vissza az országba kedvencünket. (lásd a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 147/2004. (X. I.) FVM rendelete a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgásának állategészségügyi szabályairól). Ilyen esetben még veszettség elleni ellenanyag titerértéket is kell hivatalos laboratóriumban méretni az állat véréből – a visszaút miatt. Erről nagyon fontos időben tájékozódni az állatorvosnál!

A mikrochipen és az érvényes útlevélen kívül előírás még, hogy az utolsó veszettség elleni oltás ne legyen egy évnél régebbi. Ezeken kívül nagyjából országonként változó, mit írnak még elő, érdemes jóval az utazás előtt érdeklődni az adott úticélnak megfelelő nagykövetségen.

Összefoglalva érdemes nagyon előre gondolkodni a nyaralás körülményeiről, illetve hogy milyen iratokra, felszerelésekre lesz szüksége kedvencünknek, hogy időben beszerezhessük őket. Állatorvosunkkal is célszerű konzultálni, mit ajánl az adott országba vagy régióba való utazáskor. Így remélhetőleg elkerülhetők a nagyobb problémák, kellemetlen meglepetések, és állatunkkal élvezhetjük a felhőtlen nyaralást.

Ha a nyaralás kutyával mégsem opció…

felsorolok pár lehetőséget a teljesség igénye nélkül:

 • Skyron kutyapanzió és napközi, Sóskút – Hosszú Renáta +36307123268
 • Katandog panzió, Ürgehegy
 • Otthoni kutyaszitter szolgáltatás: Szekeres Fanny +36209541021

 

Dr. Demjén Zsófia

Állatorvos

Dr. Demjén Zsófia (13 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .