Veszettség – oltasd a macskádat is!

Magyarországon jelenleg  a kutyáknak kötelező az évenkénti védőoltása veszettség ellen. Sajnos macskáknak ezt nem írják elő. Azért írom, hogy sajnos, mert az olyan szabadabban portyázó állat, mint a cica, sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, illetve nagyobb veszélyt is hordoz, hiszen nyomon követhetetlen sokszor, hogy hol járt, milyen állatokkal találkozott (és esetleg verekedett).

veszettség elleni vakcina fecskendővel

 

Sokaknak persze csak lakásban él a cicájuk, így ők még kevésbé oltatják. Amiért én mégis szoktam javasolni még az ilyen szobamacskáknak is az évente egyszeri vakcinázást, az két dolog.

 1. A jogszabály nem veszi figyelembe, hogy kijár-e az állat, és hova. Nem tesz (és nem is tud) különbséget egy falu szélén lakó, gyakran a szomszédos erdőben cirkáló kandúrbandi, és a gazdi lakását soha el nem hagyó, ivartalanított perzsacica között. Így ha akár ez utóbbi megharap, megkarmol egy embert (és nem feltétlenül azért, mert agresszív, elég, ha mondjuk a farkára lépnek véletlenül vagy megcsúszik, amikor az öledben ül, és meg akar kapaszkodni), akkor az a cica veszettség fertőzöttségére gyanúsnak minősül. Igen, akkor is, ha életében ki sem tette a lakásból a lábát, és nem is találkozhatott idegen állattal. Ilyenkor két hetes megfigyelés következik a helyileg illetékes hatósági állatorvos részéről, illetve ha nem oltott az állat, akkor 90 nap is lehet, sőt, extrém esetben a jogszabály szerint akár ki is irtható az állat. (Nyilván ezt egyetlen hatósági állatorvos sem szeretné, de minek kockáztatni?)
 2. Adott esetben mégis érintkezhet a bentlakó macska is más állattal. Nem egyszer járt nálam olyan cica, aki az ablakból vagy az erkélyről kiesett – ilyenkor meg már nem tudjuk, “kivel” hozza össze a sors. Itt, Biatorbágyon az Iharos részen például betévedt már róka is a kertekbe.
  De még ha a lakásban marad is, akkor is lehet olyan, hogy esetleg egy denevért bekerget. Ez nem olyan lehetetlen dolog, a mi cicánk például ezt nyáron megtette.
  denevér a szobában repül - lehet veszettség vírushordozó ő is megfogtam a berepült denevért - ezt nem ajánlom senkinek!Nemrég pedig a NÉBIH szakemberei mutattak ki Budapesten(!) egy denevérben veszettség vírust.  (Ez utóbbi állítólag nem az a vírustörzs, ami kutyát/macskát/embert megbetegít, de mivel egy gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű zoonózisról – állatról emberre terjedő betegségről – beszélünk, hát nem lennék nyugodt, ha egy ilyen más vírussal fertőzött, beteg denevér cirkálna a szobánkban. Épp ezért nem is ajánlom senkinek, hogy az ilyen betévedt denevért megfogja!)

Tehát összességében azt gondolom, évente egy oltás a cicának, és nyugodtabban alszunk.

 

Dr. Demjén Zsófia

állatorvos

Dr. Demjén Zsófia (13 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

4 thoughts on “Veszettség – oltasd a macskádat is!”

 1. Üdvözletem, macska veszettség ellen elég 3 évente oltatnom a cicámat, ha Rabisin-r -et használok?
  Köszönöm előre is!

   1. De a doktorom mutatta a használati utasítását a Rabisin-nek, és abban az van, hogy 3 évig véd, akkor minek oltassam évente? Köszönöm.

    1. Kedves János!
     Elnézést, csak most láttam, hogy mégegyszer írt. A Rabisin oltóanyag a Merial cég terméke, vagyis francia gyártmány. Ha megnézi a veszettség fertőzöttségi esetek előfordulását Európában, látni fogja, hogy Nyugat-Európában sokkal kisebb a veszély, gyakorlatilag mentes a veszettségtől. Pár éve Beregszászon emberi veszettség is fordult elő, tehát én a magam részéről jobban érzem magam, ha évente megerősítem a veszettség elleni védelmet kutyánál, macskánál egyaránt.
     A használati utasításban egyébként 1-3 évente való újraoltás szerepel. Ennek eldöntése, hogy milyen gyakran történjen az emlékeztető oltás, nyilván a járványügyi viszonyok figyelembe vételével történik. Tehát én továbbra sem tartom feleslegesnek az évente történő újraoltást Magyarországon, de mivel jogszabály erről nem rendelkezik, ezért Önnek szíve joga, hogy oltatja-e egyáltalán a cicát.
     Üdvözlettel,
     Dr. Demjén Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .