A kerítésen fennakadt cica esete – avagy hihetetlen sebgyógyulás

Hamu boldog kertvárosi cicalány. Illetve volt, amíg egy júliusi péntek délelőtt fent nem akadt egy kovácsoltvas kerítés kanyargós, szúrós tetején. Szegény panaszosan nyávogott, amíg a szomszédai szóltak a gazdájának, hogy a macska ott lóg a kerítésen. A gazdi pedig telefonált nekem, hogy gyorsan segítsek, mert le sem tudják szedni szegény Hamut a “nyársról”.

Hamu a kerítésen

Hamu a kerítésen

Ebben a cikkben Hamu gyógyulását szeretném bemutatni. Figyelem! Képek következnek nyílt sebekről – aki ezt nem bírja, inkább ne görgessen lejjebb!

Amikor kiérkeztem a helyszínre, Hamu keservesen nyávogva kapaszkodott gazdija vállába. Gyorsan bebódítottam, és így – négyen – sikerült leszednünk a pórul járt cicát a kerítésről. Valahogy egészen megcsavarodott, a jobb hátsó lábánál fogva – amelyet átszúrt a kerítés a lábközépcsontok közt – kitekeredve lógott szegény. Ezt nem tudom képpel bemutatni – azt hiszem, érthető, hogy nem a fényképezéssel voltam elfoglalva.

De a kerítést meg tudom mutatni. A jobb oldali, hullámos tüske volt az.

hullámos, tüskés tetejű kovácsoltvas kerítés

Gyorsan a közeli rendelőbe vittük, és leborotváltam a lábát. Megröntgeneztük – törésnek, ficamnak nyoma sem volt! (Pedig ahogy lógott, mintha a combja is kifordult volna). Kapott antibiotikumot, fájdalomcsillapítót, mert otthon nem tartok Energyvet készítményeket, a seb pedig óriási és nyitott volt. Lemostam, lefertőtlenítettem a sebet, és bekötöttem a lábat, és infúziót is kapott.

Itt már otthon pihen. Július 03.

szürke cica fekszik, kötéssel a lábán

Bevallom, először azt hittem, amikor ott láttam lógva szegényt (nem tudni, mennyi időt töltött ott el, de fél órát minimum), hogy nem fogja túlélni. Aztán utána, amikor leszedtük, hogy biztosan amputálni kell a lábát. A röntgen alapján azonban adtunk neki még egy esélyt.

 

Július 04.

hamulab20150704

Sebgyógyulás 1 – 07.04.

 

Kölcsön kaptam egy Safe Laser lágylézer készüléket, és az Arivet rendelőből már Imunovetet és Kingvetet is hoztam Hamunak (ő pesti cica, ezért itt kezeltük). A hőmérséklete 39,8 volt, rettenetesen bágyadt volt, és egész nap nem evett, nem ivott, és nem is ürített. A lábáról levéve a kötést most látszott igazán, hogy mennyire megsérült szegény: tátongó seb fogadott, amely a csontig hatolt.

Sebgyógyulás 1. Július 04.

Sebgyógyulás 1 – lágylézer kezelés – 07.04.

Ekkor végeztem az első lézerterápiát, 3 percig, közvetlen közelről a sebre. Az Imunovetet és a Kingvetet megkapta otthonra, szájon át, és fertőtlenítés után bekötöttem a lábát. Hamu nagyon gyenge volt, nem is tiltakozott. Antibiotikumot már nem adtam, mert az Imunovet az egyik legerősebb antibakteriális készítmény.

 

Július 06.

Hamu már az előző napra megélénkült, evett, kikéredzkedett a kertbe, és 3 lábon kisántikált – de már lábra állt, ez a lényeg. A kezelésre annyira megerősödött már, hogy tiltakozásul engem is alaposan megkarmolt (nem számítottam rá, előzőleg nagyon elesett volt). Hőmérséklete 39,5.

A seb nedvedzett, a lábvég erősen beduzzadt (nem a kötéstől, az laza volt, valószínűleg a keringési elégtelenség miatt). A láb petyhüdten lóg, de ha megcsípem az ujjvégeket, elhúzza (vagyis érzi és tudja is mozgatni – ez fontos!). Ha megemelem a lábvéget, arra nagyon érzékeny (a comb kifele-befele mozgatására).

Sebgyógyulás 2 - július 06

Sebgyógyulás 2 – 07.06.

3 perc lézer, átkötés.

Július 07.

A cica már néha ráterhel a lábra. Láztalan. A kötést lebontva bűzös, elhalt részeket tartalmazó seb tárul fel. A kép most a másik oldalról készült, ezért elnézést, de nagyon érzékeny a láb, ezért nem akarom forgatni. Viszont ezen az oldalon nagyobb a seb – innentől erről lesznek képek.

hamulab20150707-2

Sebgyógyulás 3 – 07.07.

Fertőtlenítés – elhalt részek eltávolítása – 3 perc lézer – kötés (már csak gáz+ leukoplast, mert nagyon érzékeny a lába, és elég a fedőkötés).

Július 08. – a találkozónk elmaradt, ugyanis Hamu 4 (!) lábon, kissé sántikálva, de meglépett a kertben.

Július 10.

Előkerült – az ágy mögül. A lábvégi duzzanat lelohadt, a bűzös szag a kötés alatt még megvan. Kevesebb elhalt rész. A láb már nem petyhüdt, de azért óvatosan mozgatom a kötéshez.

kevesebb elhalt szövet és genny a gyógyuló sebben

Sebgyógyulás 4 – 07.10.

Fertőtlenítés – elhalt részek eltávolítása – 3 perc lézer – kötés.

 

Július 14.

Ismét kimaradt pár nap, mert elkóborolt Hamu. A sebgyógyulás szépen alakul, alig váladékozik és elhalt rész se nagyon van. Most mindkét oldalt fotóztam, mert magától átfordult – máskor nem szoktam erőltetni a másik oldal fotózását, mert érzékeny a lába mozgatására.

hamulab20150714-2

Sebgyógyulás 5 – 07.14.

hamulab20150714

Sebgyógyulás 5 – 07.14.

 

 

 

Tisztítás – 3 perc lézer – kötés.

 

Július 16.

A seb gyönyörű, kb. 2/3-ára húzódott össze, kezdi szépen feltölteni a sarjszövet. Nincs bűzös szag.

Sebgyógyulás 6 - 07.16.

Sebgyógyulás 6 – 07.16.

A lézer kimaradt, mert a rendelőmben maradt. Imunovetet (Energyvet)  csepegtettem a sebre, és hydrocolloid kötést kapott a cica (ez egy igen drága anyag, nyílt sebre lehet tenni, így nedvesen tartja azt, nem ragad bele, mint a géz, és segíti a sebgyógyulást.

 

Július 19.

A seb nagyszerűen alakul, a hydrocolloidos kötés is sokat lendített rajta. Még jobban kitelt sarjszövettel, szaga egyáltalán nincs, a sebszélek összehúzódnak, látványosan csökken a seb mérete.

Hydrocolloid kötés

Hydrocolloid kötés

hamulab20150719-2

Sebgyógyulás 7 – 07.19.

 

 

 

 

Imunovet helyileg – lézer 3 perc – hydrocolloid kötés

 

Július 21.

A seb tovább gyógyul.

Sebgyógyulás 7 - 07.21.

Sebgyógyulás 7 – 07.21.

Lézer 3 perc – hydrocolloid kötés

 

Július 23.

Már alig van sebfelület. Elnézést a homályos képért!

Sebgyógyulás 8 - 07.23.

Sebgyógyulás 8 – 07.23.

3 perc lézer, sima fedőkötés.

A cica másnapra leszedte a kötést, de a sebet nem piszkálta, így abban maradtunk a tulajdonossal, hogy hagyjuk most már így gyógyulni, hiszen már nem veszélyes a befertőződés szempontjából.

***

Összegzés: számomra is hihetetlen volt a sebgyógyulás üteme, amit az Energyvet készítmények – lágy lézer kezelés kombinációjának tulajdonítok. Fontos leszögezni, hogy ez nem varázslat, és nem csodaszerek. Hatásuk abban áll, hogy a szervezet saját gyógyulási folyamatait segítik – és nem mellesleg közben nem terhelik mellékhatásokkal. Ezen kívül elismerésem a tulajdonosnak, aki betartotta a kezelési útmutatásokat, és rendületlenül hordta a cicát a kezelésekre!

 

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, állategészségőr

Dr. Demjén Zsófia (13 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

1 thought on “A kerítésen fennakadt cica esete – avagy hihetetlen sebgyógyulás”

  1. Kedves doktornő!

    Kiscicám egy un. ” felnyársalós” balesetet szenvedett ( Kiálló faágba, ami letört vele, de benne maradt)júnus 9-én. Állatorvosunk 3 órás műtéttel megmentette az életét, szerencsére fontos szervet ne érintett, de a cica hátsó lábának ” ágyéki”- szakaszán bemenő faág a háta közepéig ért.
    Hosszú lábadozás és sebkezelés ( napi átmosás tisztítás) következett, de egy kicsi nyílt seb ( az ágyéki szakaszban ) még mindig van. Nem tud kiszáradni, nedves. betadinos fertőtlenítés után használtunk már kék krémet, Aptus nevezetű sprayt, tetrán port…. Kalapot hord, nem nyalja, mégsem gyógyul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .