Segítség, gyógyszert evett a kutya!

Sajnos gyakran előfordul, hogy a kedvencek hozzáférhetnek olyan dolgokhoz, amit nem szabadna megenniük. Ennek ellenére mégis megteszik.
Sorolhatnám hosszan, milyen “érdekességekkel” jönnek néha gazdik, kezdve a bikini felsőtől a pénzdarabokon át a szőnyegig, de most csak a gyógyszerekről lesz szó.

Nemrég hívott egy kedves ismerősöm, hogy a kisebbik kutyája elkapta a nagyobb kutyának szánt, vízhajtóval “kibélelt” májkrémdarabot. Mivel a nagyobb kutya igen nagy adagban kapja a Furosemidet, ezért a kicsi testméretéhez viszonyítva bizony a felső dózishatár többszörösét nyelte le egy falásra.

Ma pedig egy kis tacsi falta fel előszeretettel a gazdi D-vitamin kapszuláit, gondosan kipreparálva a lezárt dobozból. 116 darab kapszulát nyelt le.

A hánytató injekció beadása után 5 perccel már távozott is a sok kapszula.

gyógyszert evett tacskó bánatos képehányadék, benne a sok kapszula

 

Mindkét eset súlyos megbetegedéshez vezethetett volna. Épp ezért fontos előre felkészülni az ilyen eshetőségekre.

Mi a teendő?

1. Először is azonnal fel kell mérni, mit és mennyit nyelt le az eb (vagy cica, vagy nyuszi, vagy bármely házikedvenc).

2. Legjobb, ha azonnal beadunk neki széntablettát (vagy ha van otthon Cytovet kapszula, az mindennél jobb). Nem nagyon lehet túladagolni, de egy 5 kiló körüli kutyának kb. 5 széntabletta VAGY 1 cytovet kapszula nyugodtan mehet. Egy 30 kilósnak 10-20 széntabletta VAGY 2-3 Cytovet, és így tovább. Azért egy 70 kilós dognak ne szorozzuk fel egyenesen, neki elég 20-30 széntabletta VAGY 3-4 Cytovet.

3. Lehetőleg azonnal el kell juttatni állatorvoshoz, hogy a hánytatás, és/vagy egyéb kezelések mielőbb megkezdődhessenek!

Ha reménytelenül nehéz elérni az állatorvost, vagy ahogy ez lenni szokott Murphy alapján, épp egy tanyán vagyunk Karácsony másnap, és sehol egy ügyeletes rendelő, akkor érdemes megpróbálni meghánytatni az állatot (ez nyulaknál nem működik!!), a legegyszerűbb, ha tömény sós oldattal próbálkozunk. Egy fecskendő segítségével a jómadár száját összefogva, oldalról a fogak közt be lehet küldeni a folyadékot – 0,5-5 dl testnagyságtól függően.

Ha van otthon hyperol tabletta, az még jobb. Ebből egy kb. 1%-os oldatot kell csinálni, és azt ugyanígy beadni. (= 1 tabletta 1 dl vízben oldva)

Ezt a gyógyszer lenyelése után kb. fél-egy órán belül érdemes megpróbálni, később már nemigen használ.

 

De azért inkább tartsuk elzárva gyerekek és állatok elől a gyógyszereket!

 

Állati jó egészséget kívánok!

 

Dr. Demjén Zsófia

állatorvos, állategészségőr

Arivet Kisállatrendelő

Biatorbágy, Szily Kálmán út 6/a

 

Dr. Demjén Zsófia (13 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

4 thoughts on “Segítség, gyógyszert evett a kutya!”

  1. Jónapot! Ha 1 %-os hidrogén-peroxid oldatot akarok kapni a hánytatáshoz, akkor nem 3 db Hyperol tabletta kell bele? Ön 1 db-ot írt. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .