Sebgyógyulás lágy lézer segítségével

Lágy lézer kezelés. Kormos cica harcba keveredett, és megharapták a lábát. Egy ideig nem is látszott semmi, nem is sántított, lázas sem volt, aztán mire a tályog feltört, már egy nagy felületen elhalt a bőr felette. Az ügyeleten Kormos gallért kapott (hogy ne nyalja a sebet) és antibiotikumot, illetve egy hámosító kenőcsöt. Ekkor hozták a rendelőnkbe, ahol megkezdtük lágy lézer segítségével a sebgyógyulás felgyorsítását. Ebben a cikkben képekkel mutatjuk be a folyamatot.

A sérülés helye miatt kötés nem jött szóba, nyíltan kellett kezelni. Viszont egy ekkora bőr nélküli felület hatalmas kapu a szervezet felé a kórokozók számára, ezért volt fontos, hogy mielőbb gyógyuljon, vagyis újra bőrrel legyen fedve a terület.

A képeken 2 hét lézeres kezelés látható. Nem minden nap tudtak jönni, és nem minden alkalommal fényképeztük, de azért így is szépen látszik a sebgyógyulás hihetetlen üteme.

Az első és az utolsó kép közt 2 hét telt el, de szinte napról-napra látni a különbséget. Fontos megjegyezni, hogy a lágy lézer kezelés fájdalomcsillapító hatással is jár – utána mindig felélénkült, és szívesen evett a cica. Illetve ami még nagyon pozitív volt az egész gyógyulás alatt, hogy gyönyörű, egészséges sarjszövet képződött, amire a széli részek felől szépen húzódott be a hám, tehát nem hegesedett és nem húzódott a seb.

06.18. kiindulási állapot - lágy lézeres kezelés

06.18. kiindulási állapot – lágy lézeres kezelés

06.18. A kezelés egy géztamponon keresztül - minél közelebb van a lézer a sebhez, annál jobb.

06.18. A kezelés egy gézlapon keresztül – minél közelebb van a lézer a sebhez, annál jobb.

06.20.

06.20.

06.21.

06.21.

20160622softlaserkormos

06.22.

06.23.

06.23.

06.27.

06.27.

06.28.

06.28.

06.29.

06.29.

06.30.

06.30.

07.02. Ez volt az utolsó lézeres kezelés, már olyan szépen összehúzódott a seb, hogy megbeszéltük a tulajdonossal, hogy nem kell hozni.

07.02. Ez volt az utolsó lézeres kezelés, már olyan szépen összehúzódott a seb, hogy megbeszéltük a tulajdonossal, hogy nem kell hozni.

Végül egy képen:
lezer

Érdemes megfigyelni nem csak a seb területének látványos csökkenését, de az izmoknál látható szövethiány kitelését is sarjadzó szövettel.

A lágy lézer kezelést gyakran alkalmazzuk makacs, nehezen gyógyuló sebek esetében, de akár egy szövődménymentes műtéti seb gyógyulását is felgyorsíthatjuk. Daganatok esetében nem ajánlott a lézer használata, hiszen a daganatos sejtek szaporodását is serkentené.

Dr. Demjén Zsófia
állatorvos
Arivet Kisállatrendelő

[cresta-social-share]

Dr. Demjén Zsófia (12 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .