Furán viselkedik a nőstény cica – macska ivarzás

Dörgölőzik a szőnyeghez, fura hangon nyivákol a nőstény cicád? Nem tudsz elmenni mellette anélkül, hogy ne törleszkedne a lábadhoz? Esetleg a hátsó részét is folyton emelgeti? – kétség nincs, ezek a macska ivarzás jelei.nőstény cica hempereg

Macskáknál ez úgy működik, hogy “szezonban” (nagyjából tél végétől őszig) gyakorlatilag folyamatosan képesek az ivarzás jeleit mutatni. Néha 2 napig, aztán szünet 3 napig, majd újra, de van, hogy egy hétnél is tovább tart egy-egy ilyen “szakasz”.
Náluk ugyanis ún. provokált ovuláció van, vagyis akkor szabadul ki az érett petesejt a petefészekből, ha megfelelő inger éri a cicát. Ez a megfelelő inger elsősorban természetesen a párzás a kandúrral, de lehet egy erősebb simogatás, vagy a nyakbőr megragadása is, ha épp nincs kandúr a környéken.
A nem kívánt szaporulat elkerülése, illetve a macska egészsége érdekében érdemes ivartalaníttatni az állatokat. Nőstény cicánál – mivel elég nehéz tervezni, hogy olyan időszakban legyen, amikor nincs rajta az ivarzás – ezt a műtétet meg tudjuk csinálni az ivarzási tünetek fennállásakor is.
(A macska ivarzás elnyomására létezik injekció illetve tabletta, de nem javasoljuk ezek használatát, mert később a hormonrendszer megzavarása révén komoly bajt okozhatnak – pl. gennyes méhgyulladás.)

Az Arivet kisállatrendelőben előre egyeztetett időpontban műtjük a nagytermészetű nőstény cicákat. Általában délután, de egyes esetekben délelőtti időpontot is tudunk adni.

Nagyon fontos, hogy előtte 6-8 órával már ne egyen a cica, és 1 órával előtte ne is igyon, ugyanis az altatáskor előfordulhat hányás, ha a gyomor nem üres.

Beérkezéskor megmérjük a kis páciens súlyát, meghallgatjuk a szívét. Megkapja a fájdalomcsillapítóját, és pihen egy fél órát, amíg az hatni kezd. Utána kap egy vénakanült a mellső lábába, amin keresztül az altatóját és az infúziót kaphatja majd. Egyes esetekben, amikor nagyon nem jól viseli a cica a beavatkozást, akkor izomba adjuk az altatószert, és utána kanüláljuk.

Amikor már alszik, melegítőpárnára tesszük, hogy ne hűljön ki, hiszen altatásban a hőszabályozás sem működik úgy, mint éberen. A szemébe műkönnyet kap, hogy ne száradjon ki, hiszen nyitott szemmel alszanak ilyenkor. A hasát lenyírjuk, és lefertőtlenítjük. Steril fóliával lefedjük, közben az állatorvos bemosakszik.

Maga a műtét kb. 15-20 perc, de mivel fontos, hogy az ébredését is figyelemmel kísérhessük az állatnak, ezért csak később szoktuk kérni a gazdikat, hogy érte jöjjenek.

Kb. 2 cm-es sebbel lehet számolni, amit általában belül futó varrattal zárunk. Ha esetleg valami probléma van a méhhel (gyulladás, daganat, stb.), akkor nagyobb sebet kell nyitni, és így eltávolítani a méhet is. (Normál esetben csak a petefészkeket vesszük ki.)

Nálunk a nőstény macska ivartalanítás 15 000 Ft-ba kerül jelenleg, ebben benne van egy műtét utáni védőgallér, egy kontroll vizsgálat 1 vagy 2 nappal a műtét után, és a gyógyszer az esetleges későbbi bakteriális fertőzések kivédésére (Energyvet Imunovet cseppeket szoktunk adni szájon á illetve lehet a sebre helyileg is tenni.)

A cicákat ébren adjuk haza, különösebb teendő nincs velük. Nem szoktuk rögtön rájuk tenni a védőgallért sem, csak haza adjuk, hogy ha elkezdenék piszkálni a sebüket, akkor legyen otthon mindenképp (ez ritka). Varratszedés a műtéthez képest kb. 8-10 nap múlva történik, ha nem felszívódó fonallal varrjuk a bőrt.

Kandúr macskák kasztrációja 9000 Ft, ez jóval rövidebb műtét, ezért nem kell külön időpontot egyeztetni, hanem bármelyik rendelésre be lehet hozni. Természetesen őket is éhgyomorra kell hozni, mert a hányást, illetve a félrenyelés veszélyét szeretnénk elkerülni.

Műtétre jelentkezni a 06-20/2530603 telefonszámon vagy az arivetrendelo@gmail.com emailcímen lehet.

Dr. Demjén Zsófia
állatorvos, állategészségőr
Dr. Demjén Zsófia (12 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .