Furán viselkedik a nőstény cica – macska ivarzás

Dörgölőzik a szőnyeghez, furán nyivákol a nőstény cicád? Amikor csak tud, törleszkedik a lábadhoz? Esetleg a hátsó részét is folyton emelgeti? – kétség nincs, ezek a macska ivarzás jelei.nőstény cica hempereg

Macskáknál ez úgy működik, hogy “szezonban” (nagyjából tél végétől őszig) gyakorlatilag folyamatosan képesek az ivarzás jeleit mutatni. Néha 2 napig, aztán szünet 3 napig, majd újra, de van, hogy egy hétnél is tovább tart egy-egy ilyen “szakasz”.
Náluk ugyanis ún. provokált ovuláció van, vagyis akkor szabadul ki az érett petesejt a petefészekből, ha megfelelő inger éri a cicát. Ez a megfelelő inger elsősorban természetesen a párzás a kandúrral, de lehet egy erősebb simogatás, vagy a nyakbőr megragadása is, ha épp nincs kandúr a környéken.
A nem kívánt szaporulat elkerülése, illetve a macska egészsége érdekében érdemes ivartalaníttatni az állatokat. Nőstény cicánál – mivel elég nehéz tervezni, hogy olyan időszakban legyen, amikor nincs rajta az ivarzás – ezt a műtétet meg tudjuk csinálni az ivarzási tünetek fennállásakor is.
(A macska ivarzás elnyomására létezik injekció illetve tabletta, de nem javasoljuk ezek használatát, mert később a hormonrendszer megzavarása révén komoly bajt okozhatnak – pl. gennyes méhgyulladás.)

Az Arivet kisállatrendelőben előre egyeztetett időpontban műtjük a nagytermészetű nőstény cicákat. Általában délután, de egyes esetekben délelőtti időpontot is tudunk adni.

A műtét előtt

A kockázatok minimalizálása érdekében vérvizsgálatot javaslunk a műtét előtt pár nappal (de max. egy hónapon belül). Ellenőrizzük a vérképet, máj- és vesefunkciókat, valamint a véralvadást. Ennek eredménye módosíthatja a választott altatószert ill. a műtét időpontját. Az ára 13900 Ft (2022.február). A vérvételhez is időpontot egyeztetünk (hétfő és csütörtök közti rendelésre). A vérvizsgálat nem kötelező, de nagyon ajánlott, mert előfordult olyan esetünk, hogy patkánymérget evett a cica, így nem alvadt a vére normálisan, ez pedig egy hasűri műtétnél életveszélyes lehet.

Nagyon fontos, hogy a műtét előtt 8-10 órával már ne egyen a cica, és 1 órával előtte ne is igyon, ugyanis az altatáskor előfordulhat hányás, ha a gyomor nem üres.

Műtét az Arivetben

Beérkezéskor megmérjük a kis páciens súlyát, meghallgatjuk a szívét. Megkapja a fájdalomcsillapítóját, és pihen egy fél órát, amíg az hatni kezd. Utána kap egy vénakanült a mellső lábába, amin keresztül az altatóját és az infúziót kaphatja majd. Egyes esetekben, amikor nagyon nem jól viseli a cica a beavatkozást, akkor izomba adjuk az altatószert, és utána kanüláljuk.

Amikor már alszik, melegítőpárnára tesszük, hogy ne hűljön ki, hiszen altatásban a hőszabályozás sem működik úgy, mint éberen. A szemébe műkönnyet kap, hogy ne száradjon ki, mert nyitott szemmel alszanak ilyenkor. A hasán a szőrt lenyírjuk, és lefertőtlenítjük a bőrt. Steril fóliával lefedjük, közben az állatorvos bemosakszik.

Maga a műtét kb. 15-20 perc, de mivel fontos, hogy az ébredését is figyelemmel kísérhessük az állatnak, ezért csak később szoktuk kérni a gazdikat, hogy érte jöjjenek.

Kb. 2 cm-es sebbel lehet számolni, amit általában belül futó varrattal zárunk. Ezen kívül teszünk be kívülre nem felszívódó varratot is (ált. 4-5 db), ha szükséges, mert ha valami miatt nem fekszik úgy össze a bőrseb két széle (pl. nagyobb mennyiségű zsír), akkor ez még biztosabban összetartja a sebet. Ha esetleg valami probléma van a méhhel (gyulladás, daganat, stb.), akkor nagyobb sebet kell nyitni, és így eltávolítani a méhet is. (Normál esetben csak a petefészkeket vesszük ki.)

Nálunk a nőstény macska ivartalanítás 21 500 Ft-ba kerül jelenleg (2022.febr.), ebben benne van egy műtét utáni  kontroll vizsgálat 1 vagy 2 nappal a műtét után.

Műtét után

A cicákat ébren adjuk haza, különösebb teendő nincs velük. A seb védelmére (hogy ne nyalja szét, ne piszkálja ki a varratokat) védőgallért vagy műtét utáni ruhát javaslunk nekik. Fájdalomcsillapítót kapnak a műtét előtt, illetve maguk az altatószerek is fájdalomcsillapító hatásúak. Általában nem szükséges további fájdalomcsillapítók adása, de ezt a másnapi vagy harmadnapi kontrollon ellenőrizzük. A műtét napján, amikor már teljesen magánál van a cica, meg lehet kínálni ennivalóval és vízzel, bár előfordul, hogy csak másnap kezdenek enni). Varratszedés a műtéthez képest kb. 8-10 nap múlva történik, ha nem felszívódó fonallal varrjuk a bőrt.

***

A macska ivarzás ugyan a nőstény cicákra jellemző, azoban a kandúrokat is érinti a téma: ugyanis amikor a nőstények ivarzanak, olyankor a kandúrokat is hívja a természet – többet kóborolnak, verekedésbe keverednek, illetve vizelettel jelölgetnek a bentiek is. Célszerű tehát a kandúrokat is ivartalaníttatni 7 hónapos kor felett.

Kandúr macskák kasztrációja 10000 Ft, ez jóval rövidebb műtét. Természetesen őket is éhgyomorra kell hozni, mert a hányást, illetve a félrenyelés veszélyét szeretnénk elkerülni.

Vérvizsgálatra, műtétre jelentkezni a 06-20/2530603 telefonszámon vagy az arivetrendelo@gmail.com emailcímen lehet.

Dr. Demjén Zsófia
állatorvos, állategészségőr
Dr. Demjén Zsófia (12 Posts)

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr, az Arivet Kisállatrendelő és Állatpatika vezető állatorvosa.


Vidd hírét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .